Salg af e-cigaretter til unge under 18 forventes forbudt

Rygning i Danmark er en meget udbredt aktivitet og har været det i mange år efterhånden. Men selv om rygning nu ser ud til at være på tilbagetog, så er der stadig en del mennesker, der finder cigaretten frem. Der er ikke så meget tvivl om, at rygning ikke ligefrem gavner nogens helbred, det er efterhånden påvist gennem utallige studier og undersøgelser. Så naturligvis er både staten og mange sundhedsorganer modstandere af rygningen.

Rygning er dog vanedannende. Så det er ikke sådan lige at holde op, hvilket mange rygere nok kan bekræfte efter ihærdige forsøg på at blive tobakken kvit. Der er forsøgt mange ting som bl.a. hypnose, nikotinplastre og nikotintyggegummi i forsøget på at nedbringe antallet af rygere. Men der er stadig rigtig mange, som fortsat benytter sig af de sundhedsskadelige cigaretter.

I endnu et forsøg på at hjælpe rygerne er e-cigaretten blevet til. Med en e-cigaret kan man få samme oplevelse af at ryge som med en almindelig cigaret, men man kan undgå mange af den almindelige cigarets skadelige virkninger på både sit eget og andres helbred. Den er blevet ekstremt udbredt i Danmark og salget har virkelig taget fart i de sidste par år. Folk bruger e-cigaretten til at afvænne sig fra cigaretter, ryge på steder man normalt ikke kan ryge eller bare bruge det til at slappe af og stresse af. Dog er staten også ved at få øjnene op for e-cigaretterne. Og det betyder, at det fremover kan blive ulovligt at sælge e-cigaretter til unge under 18, samt at der vil blive indført rygeregler i lighed med dem vi kender fra de traditionelle cigaretter. Det er bl.a. de ukendte sundhedsmæssige påvirkninger fra e-cigaretten, som gør, at staten ønsker at lovgive strammere på området. Der er simpelthen endnu ikke tilstrækkelig med undersøgelser til, at vi kender langtidsvirkningerne af brugen af e-cigaretterne. Salget af e-cigaretter forgår typisk gennem webbutikker som eksempelvis smartsmoke.dk. En stigende del af salget har dog efterhånden også fundet ved til fysiske butikker.

Hvad indeholder e-cigaretter?

For at forstå problematikken omkring e-cigaretterne, så er det vigtigt at vide, hvordan de egentlig fungerer. E-cigaretter har nemlig ikke specielt meget tilfældes med almindelige cigaretter. Men der er dog stadig nogle ligheder. Hvor en konventionel cigaret fungerer ved hjælp af tobak og ild, så er det slet ikke det samme i en e-cigaret. Her har man en e-juice (væske), som kan have forskellige smagsvarianter og som evt. kan indeholde nikotin. Denne e-juice varmer man så op ved hjælp af et batteri, så man kan fordampe juicen og på den måde skabe en røg eller en damp. Det er så denne damp, som man inhalerer som erstatning for den egentlige røg fra de rigtige cigaretter. Problemet opstår dog ved, at man ikke er helt sikker på, hvad virkningerne ved at inhalere denne e-juice er på længere sigt. For en god ordens skyld skal det dog lige nævnes, at det rent faktisk kræver tilladelse at sælge e-juice med nikotin i Danmark. I skrivende stund har ingen forhandlere endnu opnået denne tilladelse.

E-cigaretter og dit helbred

En af de største fordele ved e-cigaretter siges at være, at de er bedre for helbredet end rygning. Det er den generelle mening, at de er bedre. Men hvis man skal være helt ærlig, så ved man det faktisk ikke. Det forholder sig nemlig sådan, at det er så nyt et koncept, at man ikke aner om det er skadeligt eller ej. Der er ikke blevet lavet noget omfattende forskning omkring det, så man er slet ikke klar over de helbredsmæssige følger endnu, da de som regel sker over lang sigt og ikke nødvendigvis kan måles efter kort tids brug. Dette er også en af de primære årsager til, at man ikke vil sælge dem til personer under 18 og at man vil indføre restriktioner på hvor, at e-cigaretterne må anvendes. Man kender simpelthen ikke de konsekvenser, som kan følge af brugen af disse cigaretter. Så man behandler dem som almindelige cigaretter indtil nyere forskning evt. kan fortælle noget andet. Dette er ikke en personlig hetz mod rygere eller ”vapers”, som de ofte bliver kaldt, men derimod en helgardering, så folkesundheden kan opretholdes i Danmark.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
Salg af e-cigaretter til unge under 18 forventes forbudt, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

About admin